Siirry sisältöön

LÄHIVASTUU

Katolisen yhteiskunnallisen opetuksen ja toiminnan lähtökohta on jokaisen ihmisen persoonan luovuttamaton ja jakamaton ihmisarvo. Hyvän, onnellisen ja oikeudenmukaisen elämisen edellytykset kuuluvat kaikille tasa-arvoisesti maailmanlaajuisesti ihmisyyden perusteella. Näihin perusasioihin lukeutuvat lähivastuuperiaatteen mukaisesti mm. oikeus työhön ja ympäristöstä huolehtiminen.

Tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni -kirja on ympäristövaikutuksiltaan kompensoitu sertifioidusti uusia puita istuttamalla. Lisäksi sen työn osuus on Avain lippu -tunnuksella vahvistettujen periaatteiden mukaisesti tuotettu kotimaisella työllä.

vastuullisuus_symbolit_paavi_fi.JPG

Työn merkitys on suurempi kuin vain elannon tienaaminen, vaikka työ on myös, ainakin teoriassa, hyvin tehokas lääke köyhyyttä vastaan. Työ on tapa osallistua Jumalan luomistyön kehittämiseen, ylläpitämiseen ja ihmiselämän tarkoituksen täyttymiseen yhteisenä hyvänä. Työn tekemisen arvokkuuden varjeleminen edellyttää työn tekijöiden oikeuksien kunniottamista, joihin kuuluvat mm. mielekkyys, turvallisuus ja kohtuullinen palkka. (ks. Paavi Franciscuksen kehotuskirje Evangelii Gaudium, 204)

 

Yhteisen hyvän käsite ulottuu käsillä olevasta ajasta myös tuleviin sukupolviin. Ei voida puhua kestävästä kehityksestä ilman sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta ja solidaarisuutta. Meidän on nähtävä, että olemme saaneet tämän maailman ansiotta ilmaiseksi lahjaksi ja kysyttävä minkälaisen planeetan ja millaiset mahdollisuudet tuleville sukupolville jätämme.  (ks. Paavi Franciscuksen kiertokirje Laudato Si´ 49, 91,159)

Jean-Francois Millet

Kuva: Jean-Francois Millet 1857-1859, wikimedia commons

Lisätiedot:
Kirjastonhoitaja Liina Eloaho
Puh. 09 6120 6711
kirjasto@studium.fi

Kustantaja:
Studium Catholicum
Ritarikatu 3 b A 4, 00170 Helsinki
Puh. 040 779 6896

tahti-valkoinen-100
Vieritä ylös