Siirry sisältöön

KIRJAILIJAN ESITTELY

KIRJAILIJA JARO KARKINEN

Jaro Karkinen on kirkkonummelainen kirjailija, jolta on aikaisemmin julkaistu myös scifiä ja fantasiaa. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri ja opiskellut yleistä historiaa Jyväskylän yliopistossa. Gradutyönsä hän on tehnyt Italian 1990-luvun poliittisesta kriisistä.

Paaviutta kohtaan Karkinen on tuntenut vetoa lapsuudesta asti, aina siitä lähtien kun näki punaiseen viittaan verhoutuneen hahmon ala-asteen oppikirjassaan. Pian hän oli jo laatimassa uskonnonvihkonsa väliin taittuvaa, käsinkirjoitettua luetteloa Rooman piispoista. Siitä tuli lopulta kahdeksan liuskan mittainen. Varhaisessa tiedonhaussa auttoi Kirkkonummen kirjaston avulias joskin hieman hämmentynyt virkailija.

Historiassa Karkista kiehtoo sekä totuuden etsiminen – mitä todella tapahtui? – että tieteeseen tänäkin päivänä erottamattomasti kuuluva tarinoiden kertominen. Vaikka maailman selittämistä enää harvemmin harrastetaan leirinuotion loimussa, historian perustehtävä ei ole muuttunut. Päinvastoin sen tarkoitus on yhä kertoa, keitä olemme ja mistä olemme tulossa. Paaviuden historiassa Karkista kiehtoo myös katolisen historiakäsityksen ajattomuus: menneisyyden ihmiset eivät ole vain kaukaiseen muinaisuuteen jääviä hahmoja ja linkkejä historiallisissa ketjuissa, vaan emerituspaavi Benedictus XVI:n sanojen mukaan osa yhä virtaavaa ”elävää jokea”, jossa ”vuosisatojen etäisyys ylittyy” ja entispäivien ajattelijat ovat tänäänkin yhtä todellisia kuin tarttuessaan kynään ehkä vuosisatoja tai -tuhansia sitten.

Karkinen asuu vaimonsa ja lastensa kanssa Evitskogin rauhoittavissa maisemissa. Hän harrastaa myös vanhojen rahojen keräilyä sekä eksoottisia huonekasveja, mitkä kaupan hedelmien siemenistä vain suostuvat itämään olohuoneessa.

Kirjailija Jaro Karkinen

Kuvat: Kerkko Lappalainen

Lisätiedot:
Kirjastonhoitaja Liina Eloaho
Puh. 09 6120 6711
kirjasto@studium.fi

Kustantaja:
Studium Catholicum
Ritarikatu 3 b A 4, 00170 Helsinki
Puh. 040 779 6896

tahti-valkoinen-100
Vieritä ylös